MailChimp nieuwsbrief versturen

aron van dijk
Aron van Dijk
Marketeer
Datum: 18 december 2017
Leestijd: 4 minuten

Een MailChimp nieuwsbrief versturen is een handige manier om interactie te ontwikkelen met je klanten. Het versturen van nieuwsbrieven is al jaren oud en veel bedrijven hebben zich dan ook in deze business gegooid. Vroeger werden mailcampagnes voor kleinere bedrijven handmatig verstuurd. Er werden (mooie) email templates gebruikt en emailadressen verzameld van het internet en via inschrijvingen. Tegenwoordig zijn er allerlei handige tools voor het maken, versturen en monitoren van nieuwsbrieven. MailChimp is er hier één van en heeft de afgelopen jaren een sterke positie in handen gekregen op de markt. In dit artikel gaan we behandelen hoe je een Mailchimp nieuwsbrief kan versturen. Nog geen MailChimp account? Hier kan je er één aanmaken.

 

MailChimp maillijst aanmaken

Voor het maken van een complete nieuwsbrief campagne dienen we meerdere stappen te doorlopen. We gaan beginnen met het aanmaken van een maillijst. Nadat je bent ingelogd, klik je links in het menu op Lists. Bij nieuwe gebruikers staat er als het goed is al een lijst genaamd: beta. Om een nieuwe lijst aan te maken, klik je rechtsboven: Create list. Hier kan je de lijst een naam, een standaard email adres en een standaard formulier naam meegeven. Vervolgens heb je nog wat mogelijkheden tot extra opties indien deze van toepassingen zijn. Save de lijst.

E-mailadressen importeren

In de volgende stap gaan we de email adressen importeren welke gebruikt gaan worden voor de nieuwsbrief. MailChimp geeft je de mogelijkheid om volledige lijsten te importeren. In de loop der jaren heb je waarschijnlijk al een behoorlijk email bestand opgebouwd. Houdt er wel rekening mee dat de email adressen die je importeert ook goedkeuring heeft van de eigenaar dat deze gebruikt wordt voor een nieuwsbrief. Is dit niet het geval? Vraag dan vriendelijk of je hun emailadres mag gebruiken voor een nieuwsbrief.

Open de List die je zojuist hebt aangemaakt. Onder het tabje: Add contacts, vindt je Import contacts. Hier kun je de email adressen importeren. Er zijn drie mogelijkheden om te importeren: via een CSV of Text bestand, via een Excel bestand of via een service zoals Google Contact, Zendesk ect. In dit artikel gaan de contacten importeren vanuit Copy/Paste from Excel.

Op de volgende pagina zie je het veld waar je alle email adressen in kan importeren. Wij raden aan om zover het mogelijk is achter elke email adres een naam te plaatsen. Bij het versturen van de MailChimp nieuwsbrief worden de ontvangers dan persoonlijk aangesproken. Wanneer je een naam toevoegt zal MailChimp dit in eerste instantie niet herkennen. Er zal worden gevraagd om de namen in een aparte kolom te plaatsten. Je dient hiervoor op Edit te klikken onder Unmatched column. Klik in het Make a Selection menu op Name. Vervolgens Save om alles op te slaan.

Campaign en template

De email adressen zijn geïmporteerd in de lijst en de nieuwsbrief kan worden verstuurt. Voordat we deze daadwerkelijk versturen dienen we eerst de nieuwsbrief op te maken. Klik aan de linkerkant op: Campaigns. Doorloop de Setup stappen wanneer je vervolgens uitkomt bij Template. Hier kan je kiezen voor pre-build templates van MailChimp. Er is hier voldoende keuze om het doel van jouw nieuwsbrief te behalen. Wanneer je een template hebt gekozen kan je deze aanpassen met de verbeterde layout builder van MailChimp.

Ben je zelf erg handig met custom code? Dan kan je ook je eigen template uploaden voor je MailChimp campagne. Nadat je helemaal tevreden bent over de layout kun je doorgaan met de volgende stap door op Confirm te klikken.

 

MailChimp nieuwsbrief versturen

De laatste stap is de MailChimp nieuwsbrief versturen naar alle abonnee’s. Als het goed is staan bij alle punten nu een groen vinkje. Dat betekend dat alles gereed is om de nieuwsbrief te versturen. Zie je ergens anders nog een uitroepteken staan of een ander icoon? Dan zul je dit eerst moeten aanpassen. Bij elke melding plaatst MailChimp een aanwijzing met een verwijzing naar de pagina om het probleem op te lossen. Na het doorlopen van alle stappen in dit artikel zul je de eerste MailChimp nieuwsbrief versturen. Het is mogelijk om de nieuwsbrief op een bepaald tijdstip te versturen. Dit kun je inregelen door op Schedule te klikken en een tijdstip in te plannen. Wil je de nieuwsbrief direct versturen? Klik dan op Send Now en de MailChimp nieuwsbrief wordt verstuurt naar je abonnees.

aron van dijk
Aron van Dijk
Marketeer

Hulp nodig?

Kom je er na dit artikel nog niet helemaal uit met het ontwerpen en versturen van jouw MailChimp nieuwsbrief? Of wil je graag meer informatie over het monitoren van je campagne? Neem met ons contact op om de mogelijkheden te bespreken.
aron@onlinevisual.nl

010 26 13 015

Start je project

Weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul onderstaand formulier in en start je project!
Teddy2.png

Looking for Tall, Dark & Handsome?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex.